Geschiedenis

geschiedenis

De onderneming begint in 1924 met het maken van kruiwagens op het boerenperceel van Willem de Haan. De vraag naar kruiwagens ontstaat door de komst van vliegbasis Soesterberg, waar je een dubbeltje krijgt voor een kruiwagenlading grind dat gebruikt wordt voor de aanleg van de landingsbaan.

De wagenmakerij van houten wagens groeit uit tot een carrosseriebouwer van bedrijfswagens, en specialiceert zich onder leiding van Dirk de Haan, rond de jaren ’40 in spatschermen voor vrachtwagens. Met de komst van de aanhangwagen voor achter een personenauto midden jaren ’50, komt ook het spatscherm van 8 tot 16 inch in vrijwel iedere gewenste uitvoering in enkelas en tandem.

Eind jaren ’70 concentreert De Haan Metaaltechniek BV zich onder leiding van Pim de Haan en zijn neef Leen Meyer, volledig op de productie van spatschermen voor het kleintransport; aanhangwagens, trailers, paardentrailers en boottrailers. Het productieproces wordt in deze periode grotendeels geautomatiseerd. Het kunststof scherm doet zijn intrede eind jaren ’90.

Rond de eeuwwisseling komt Marijke de Haan en een jaar later ook Ingeborg de Haan in het familiebedrijf werken. In deze periode wordt het De Haan assortiment aangevuld met kunststof schermen in zowel enkelas als tandem uitvoeringen. Op nog altijd hetzelfde stukje grond in Soesterberg, wordt een prachtig nieuw pand neergezet. Van hieruit worden klanten in heel Europa beleverd. Je kunt kiezen uit een breed assortiment spatborden van gegalvaniseerd staal, maar ook uit traanplaten en gereedschapskoffers van aluminium en kunststof.

Sinds 2022 is De Haan er trots op deel uit te maken van de AL-KO Vehicle Technology Group. AL-KO Vehicle Technology Group is een snel groeiende wereldwijde technologiegroep en een business unit binnen DexKo Global. Met hoogwaardige chassis- en ophangingscomponenten voor aanhangwagens, recreatievoertuigen, bedrijfsvoertuigen en bouw- en landbouwvoertuigen biedt de groep het beste op het gebied van functionaliteit en comfort en brengt innovaties die een grotere rijveiligheid garanderen. De groep werd in 1931 opgericht en telt vandaag de dag ongeveer 3.500 werknemers in meer dan 40 vestigingen wereldwijd. Meer op www.alko-tech.com

DexKo Global Inc. is een van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige chassis-technologie, chassis-samenstellingen, accessoires en hydraulische remonderdelen. DexKo Global werd in 2016 opgericht door de fusie van Dexter en AL-KO Vehicle Technology. Het hoofdkantoor is gevestigd in Novi, Michigan/USA en het bedrijf heeft ongeveer 7000 mensen in dienst in meer dan 100 productiefaciliteiten en distributiecentra. Voor meer informatie, ga naar www.dexko.com

Member of DexKo

website by Emazing

De Haan Metaaltechniek
×